Det här behöver du veta om du vill jobba med sociala medier

Drömmer du om att jobba med sociala medier? Vill du hantera ditt företags sociala medier? Eller kanske vill du till och med öppna en sociala medier byrå? Då vill du nog veta vad det innebär att jobba med sociala medier. Vad förväntas av dig och vad behöver du kunna?

Vad gör en social media manager?

En social media manager är någon som jobbar med ett företags sociala medier. Vilka arbetsuppgifter man har beror helt enkelt på vad din kund har för behov. Det kan handla om allt från att schemalägga och posta företagets inlägg på de olika kanalerna till att sköta allt kring de sociala medierna.

I många fall skapar du inte bara material till företagets sociala medier utan svarar även på kommentarer och interagerar med målgruppen på olika sätt. Ditt jobb som social media manager är att generera de bästa tänkbara resultaten på dina kunders sociala medier och lite till. Du ska göra dina kunders kanaler till de bästa i sin bransch, till något som uppfyller de mål och syften som företaget har med sina sociala medier. 

Vad behöver man kunna?

Skapa en sociala medier strategi

Om du ska jobba med sociala medier är det absolut nödvändigt att kunna göra en bra och tydlig sociala medier strategi. En sociala medier strategi hjälper dig och andra på företaget att jobba på samma sätt och mot samma mål på era sociala medier, det gör det tydligt när, var och vad ni ska posta, hur ni ska hantera olika situationer och hur de olika sociala medierna ska se ut rent visuellt. 

Här kan du läsa mer om vikten av att ha en sociala medier strategi och vad den bör innehålla. 

Skapa innehåll till sociala medier

En stor del i att vara social media manager är ofta att skapa innehåll till de olika kanalerna.

För att skapa bra innehåll behöver du veta vilka olika förutsättningar olika plattformer har, som till exempel de optimala bildstorlekarna och formaten. Du behöver ha stenkoll på företagets grafiska profil och sociala medier strategi och skapa innehåll som är anpassar efter företagets mål. Du behöver både kunna välja och ibland även fotografera och redigera bilder som är rätt för syftet med inläggen och som passar in i befintliga flöden. 

Copywriting

Förutom att skapa visuellt tilltalande innehåll ska du även kunna skriva texter på ett sätt som fångar målgruppen. Vet du hur du skriver fängslande texter, hur du säljer utan att vara säljande och hur du skapar engagemang och tillit med hjälp av texter? 

Förstå statistiken på sociala medier

För att förstå vad er målgrupp gillar för innehåll och vilken typ av innehåll som ger er högst ROI behöver du kunna läsa av och förstå statistiken på de olika kanalerna. 

Om du inte förstår statistiken är det väldigt svårt att veta vilken typ av inlägg som ni ska göra mer av och vilka ni bör förändra eller rent av sluta med helt.

Ha koll på de senaste trenderna

Du behöver följa med och vara uppdaterad om de senaste trenderna inom både sociala medier och i omvärlden. Att vara en av de första som hoppas på en trend kan vara otroligt effektivt för att nå ut, när fler företag redan gjort det kan det lätt kännas som att man härmas och det har inte alls samma effekt. 

Kommunicera med företagets målgrupp

Att förstå hur man kommunicerar effektivt med olika målgrupper är absolut avgörande om du vill göra ett bra jobb inom sociala medier. Det spelar ingen roll om du är en fena på att ta fram snygga bilder eller har koll på alla de senaste trenderna om du inte vet hur du ska kommunicera företagets budskap till de olika målgrupperna. Du behöver känna till triggerord hos olika målgrupper, kunna använda dig av ett språkbruk och tonalitet som passar för och engagerar målgruppen.

Vad tjänar man som social media manager?

Det är svårt att uppskatta vad just du skulle kunna tjäna som social media manager då det beror mycket på din erfarenhet, kometens och vilka arbetsuppgifter och företag du jobbar med. Enligt Resumé är lönen för en social media manager ca 340 000 – 470 000 kr/år vid ett heltidsuppdrag.

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *